تاریخچه کیش
جزیره کیش از دیرباز مزین به بوستانها و نخلستانهای فراوان بوده است. ازدوره هخامنشیان، مرکز عمده صید مروارید بینالنهرین و هندوستان بود و بازرگانان بزرگ دنیا به این جزیره رفت و آمد داشتند.
از قرن چهارم هجری، بعد از وقوع زلزله در سیراف و بی رونق شدن این بندر تورانشاه به کمک حکام محلی بنیقیصر کیش را به مرکز عمده بازرگانی خلیجفارس تبدیل نمود. در دوره اتابکان فارس بدلیل اهمیت بالای کیش والی خلیجفارس در این جزیره سکونت داشت و برتمام جزایر خلیجفارس و دریای عمان حکومت میکرد. طبق نوشته های سیاحان و تاریخ نویسان، در این دوره درآمد کیش بابت عشریه کشتیهای تجاری مبالغ بسیار قابل توجهی بوده است.
بنابر شواهد تاریخی جزیره کیش در دوره های غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان و مغول در اوج شکوفایی و رونق و مرکز بازرگانی خلیجفارس بوده است. مشاهیر بزرگ و مورخینی که در این دوره زندگی میکردند از کیش دیدن کردهاند و همگی از عظمت، آبادانی و زیبایی کیش سخن گفتهاند. نام کیش در دوره ایلخانیان مغول پیوسته با اسامی ولایات معتبری مانند بغداد، شیراز، بحرین و هندوستان آورده میشد همچنین، ویرانههای به جا مانده از شهر حریره در قسمت شمال جزیره نیز از عظمت جزیره کیش در آن دوران حکایت میکند.