تبریز

شرح

شهری بزرگ در منطقه آذربایجان ایران مرکز استان آذربایجان شرقی و هسته مرکزی کلان شهر تبریز است. این شهر بزرگترین قطب اقتصادی منطقه آذربایجان ایران و مرکز اداری ،ارتباطی ،بازرگانی ،سیاسی،صنعتی،فرهنگی و نظامی این منطقه شناخته می شود.
بیشتر ساکنان تبریز آذری هستند و به زبان ترکی آذربایجانی با لهجه تبریزی سخن می گویند.
اکثر مردم تبریز مسلمان و شیعه مذهب هستند و شیعه دوازده امامی . در کنار اکثریت شیعه ،اقلیت های مذهبی و پیروان ادیان ارمنی ،مسیحی ،کلیمی ،زرتشتی،و آشوری نیز در این شهر سکونت دارند.


🟠آب و هوای تبریز
استان آذربایجان شرقی در منطقه کوهستانی واقع شده و آب و وای سردو خشک دارد. تبریز از این قاعده مستثنی نیست و اقلیمی سر و با طوبت کم دارد.
در ماه اول فصل بهار هنوز حال و هوای زمستان است و در برخی مواقع شاهد بارش برف هستیم.اما از اردیبهشت رو به گرمی می رود.
در تابستان دارای آب و هوای معتل است و بهترین زمان سفر به این خطه تاریخی محسوب می شود.
پاییز در تبریز خصوصا در ماه پایانی بسیار سرد است.بارش های وقت و بی وقت و طولانی مدت باران و برف ،هدیه پاییز برای این شهر است.
زمستان در تبریز بسیار پر سوز و سرماست و با بارش های شدید و مداوم برف همراه است،هرچند این سالها به واسطه خشکسالی از میزان بارش برف سالیانه کم شده.

🟠آداب و رسوم تبریز
سنت شاه حسین یا شاخسی واخسی معروف ترین آداب عزاداری مردم تبریز است . در این مراسم نوعی چوب مخصوص به دست می گیرند و آن را از فرق سر تا زمین حرکت می دهند. زمانی که چ.ب نزدیک شد همه با صدایی بلند ندای شاخسی(شاه حسین ) سر می دهند و زمانی که چوب به سر نزدیک شد با گفتن واخسی (وا ی حسین ) عزاداری می کنند.
پخت خشیل غذای نحلی مردم آذربایجان در شب یلدا که با گندم ،شکر و کره پخته میشود و پلو نشانه ای از سفیدی بخت است.فرستادن خوانچه که در اعیاد مختلف مثل یلدا،عید نوروز،چهارشنبه سوری بزرگترین ها به خانه عروس یا داماد تازه نامزد کرده طبق کوچکی از میوه ،شیرینی یا جهاز عروسی می دهند.
فرستادن خوانچه در اعیاد مختلف مانند یلدا ،عیدنوروز،چهارشنبه سوری بزرگترها به خانه عروس یا داماد تازه نامزد کرده طبق کوچکی از میوه ،شیرینی یا جهاز عروسی می برند.
در میان تمام سنت‌ها و میراث فرهنگی زیبای آذری و ترکی، موسیقی عاشیق و رقص آذری جایگاه والایی دارند و غنای فرهنگی این بخش از سرزمین‌مان را نمایش می دهند . شمع گردانی در عزاداری‌های ایام محرم، بئل باغلاماق (بستن کمر عروس) در روز عروسی، سمنوپزی در شب عید نوروز و ... گوشه کوچکی از آداب و رسوم و فرهنگ مردم تبریز و آذربایجان است.

 
🟠غذاهای محلی و خوشمزه های تبریز
کوفته تبریزی ،آش دوغ ،دلمه های برگ مو و کلم پیچ ،آبگوشت دیزی سنگی ،کوکوی لوبیا سبز، خورشت هویج آلو ، کباب بناب ،آش ماست و گوجه فرنگی ، تخم مرغ و سیب زمینی پخته به همراه نان ،کره و ادویه ،پنیر لیقوان ،ترشی زغال اخته کلیبر،مربای گل محمدی و ...


🟠سوغات صنایع دستی تبریز
فرش، قالی و گلیم تبریز
محصولات پوستی و چرمی به ویژه کیف و کفش تبریز
آجیل، خشکبار و میوه‌های خشک‌شده درجه یک
شیرینی‌های بسیار لذیذ و معروف مانند قرابیه، نوقا، اریس، باقلوا، پشمک، شکلات، لوز و ...
ممقان دوزی: شکلی از هنر سوزن دوزی است که در شهر ممقان رواج دارد.
چاپ کلاقه ای از انواع روش‌های چاپ روی پارچه است که در تبریز و اسکو رواج دارد.
ورنی نوعی از گلیم یک روست که بدون نقشه قبلی به وسیله زنان و دختران عشایر و روستایی منطقه ارسباران و دشت مغان بافته می‌شود.
روسری ابریشمی، سوزن‌دوزی، رنگرزی، صابون مراغه، سفالگری و سرامیک، نگارگری، جلدسازی سنتی، حلواهای متنوع و لواشک‌های محلی از دیگر سوغات و صنایع معروف شهر تبریز به شمار می روند.


🟠جاذبه های تاریخی و فرهنگی تبریز
بازار تاریخی تبریز تنها اثر جهانی این شهر است و به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای تاریخی دنیا شهرت دارد. شما در بازار به کالاها و محصولات بسیار متنوعی از فرش تبریز تاانواع ادیه جات و گیاهان دارویی دسترسی دارید.
مسجد کبود یکی از 4 مسجد آبی رنگ با کاشی های لاجوردی در دنیاست و به عنوان فیروه جهان اسلام ازآن یاد می شود.
ارگ علیشاه بلندترین بنای آجری تبریز و از یادگاری های دوره ایلخانی است. مهمترین ویژگی این بنا که از به نام ارگ تبریز نیز شناخته می شود طاق بزرگ آن است که عرضی بیش از طاق کسری دارد .
موزه آذربایجان بزرگترین موزه تبریز و به عنوان دومین موزه برتر باستان شناسی ایران شناخته شده است. مجموعه بی نشیر از دوره هخامنشی تا دوره قاجار.
موزه قاجار در یکی از خانه های مشهور تبریز خانه امیرنظام گروسی برپاست و به عنوان زیباترین خانه تاریخی این شهر شهرت دارد.
میدان ساعت مشهورترین میدان تاریخی تبریز که یکی از مهمترین نمادهای این شهر برج ساعت شهرداری نیز در این میدان واقع شده است و

کشور: ایران